Welkom op de site van het Heilig Bloedsgilde Boxmeer

 

Nieuws

Ontbijtjes voor alle leden

 Vandaag, zondag 25 april 2021, zou eigenlijk ons jaarlijkse koningsschieten zijn. Maar door de huidige maatregelen was dit helaas niet mogelijk. Daarom zijn alle leden vanochtend verrast met een heerlijk ontbijtje.
Gert-Jan Verberkt koning 2018 en 2019

 Gert-jan Verberkt (20) is voor de tweede keer Koning van het Heilig Bloedsgilde uit Boxmeer geworden. Zijn broer Rody werd jeugdkoning. Moeder Anita won de titel Eerste Dame. Bijzonder, zoveel winnaars in één familie.

Reeds vroeg in de ochtend marcheerde het gilde naar de Sint Anthonisweg om het koningspaar af te halen voor het traditionele ontbijt. Hierna werd koers gezet naar de St. Petrusbasiliek voor de koningsmis. Celebrant was gildepastor Luc Janssens. Het gilde draagt graag bij aan het vreugdevol opluisteren van plaatselijke feesten en vieringen in de Boxmeerse gemeente. In het laatste gedeelte van de Dienst werd in het bijzijn van geestelijke en wereldlijke overheden door de leden van het Gilde hernieuwde eed van trouw afgelegd.

Na de loting werd de schietboom bevrijd van “kwade geesten” en volgens traditie werd de koning en zijn koningin van de versierselen ontdaan, evenzo de onderscheidingen van Eerste Dame en Jeugdkoning.

Hierna begonnen de schietwedstrijden, eerst kwam de jeugd aan de beurt en hierbij kwam na 45 schoten als winnaar de 17-jarige Rody Verberkt, de broer van de koning, als winnaar tevoorschijn. Volgend jaar mag Rody de strijd aan gaan met zijn oudere broer en de overige leden van het gilde, dan is hij 18.

Bij de vriendenboom zegevierde Geert Janssen onze voorzitter, deze deelnemers hadden hiervoor 145 schoten nodig. Bij de dames won verrassend Anita Verberkt, de moeder van de koning en jeugdkoning, na 217 schoten schoot zij het laatste restant van de vogel eraf, en verdient hiermee de titel van Eerste Dame.