Welkom op de site van het Heilig Bloedsgilde Boxmeer

 

Nieuws

Vaart 2022Gildedag Sambeek 2022

Zondag 12 juni hebben we een zeer geslaagde dag gehad op de vrije gildedag in Sambeek. Het was prachtig weer en daar hebben we met z'n allen van genoten. De optocht had veel bekijks en we hebben dus ook ons best gedaan om het gilde zo goed mogelijk neer te zetten. Maar helaas hebben we geen prijs kunnen behalen in het algemeen klassement. Wel hebben we tijdens de wedstrijden twee prijzen binnen kunnen slepen. Geert Janssen heeft met het keizer schieten de vogel naar beneden gehaald en Daniek Janssen heeft de eerste prijs gehaald met de muziektrom in klasse B. Allebei van harte gefeliciteerd!!


Koningschieten 2022

 Zondag 24 april hebben we, na 2 jaar niks gekund te hebben, het koningschieten gehad. Het was een zeer geslaagde dag, die begon met een heerlijk ontbijt bij onze koning. 'S middags is er geschoten voor de titels vriendenkoning, eerste dame en koning. En wat was het spannend...

Onze vriendenkoning is geworden Dries de Wildt, onze eerste dame wederom Anita Verberkt en onze koning ook wederom Gert-jan Verberkt. We hebben nu dus voor het eerst in de gechiedenis 2 keizers in ons midden. Wat een bijzondere prestatie. Allemaal van harte gefeliciteerd!


Ontbijtjes voor alle leden

 Vandaag, zondag 25 april 2021, zou eigenlijk ons jaarlijkse koningsschieten zijn. Maar door de huidige maatregelen was dit helaas niet mogelijk. Daarom zijn alle leden vanochtend verrast met een heerlijk ontbijtje.
Gert-Jan Verberkt koning 2018 en 2019

 Gert-jan Verberkt (20) is voor de tweede keer Koning van het Heilig Bloedsgilde uit Boxmeer geworden. Zijn broer Rody werd jeugdkoning. Moeder Anita won de titel Eerste Dame. Bijzonder, zoveel winnaars in één familie.

Reeds vroeg in de ochtend marcheerde het gilde naar de Sint Anthonisweg om het koningspaar af te halen voor het traditionele ontbijt. Hierna werd koers gezet naar de St. Petrusbasiliek voor de koningsmis. Celebrant was gildepastor Luc Janssens. Het gilde draagt graag bij aan het vreugdevol opluisteren van plaatselijke feesten en vieringen in de Boxmeerse gemeente. In het laatste gedeelte van de Dienst werd in het bijzijn van geestelijke en wereldlijke overheden door de leden van het Gilde hernieuwde eed van trouw afgelegd.

Na de loting werd de schietboom bevrijd van “kwade geesten” en volgens traditie werd de koning en zijn koningin van de versierselen ontdaan, evenzo de onderscheidingen van Eerste Dame en Jeugdkoning.

Hierna begonnen de schietwedstrijden, eerst kwam de jeugd aan de beurt en hierbij kwam na 45 schoten als winnaar de 17-jarige Rody Verberkt, de broer van de koning, als winnaar tevoorschijn. Volgend jaar mag Rody de strijd aan gaan met zijn oudere broer en de overige leden van het gilde, dan is hij 18.

Bij de vriendenboom zegevierde Geert Janssen onze voorzitter, deze deelnemers hadden hiervoor 145 schoten nodig. Bij de dames won verrassend Anita Verberkt, de moeder van de koning en jeugdkoning, na 217 schoten schoot zij het laatste restant van de vogel eraf, en verdient hiermee de titel van Eerste Dame.